Van PostCoderoosRegeling (PCR) naar Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

De overheid wil de huidige PostCoderoosRegeling (formeel Regeling verlaagd Tarief) per 1 april 2021 vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. In 2021 is er een budget beschikbaar van 100 miljoen euro.
De werking van de nieuwe subsidieregeling is anders en op een flink aantal punten flexibeler en eenvoudiger. Ondanks dat moet nog steeds worden voldaan aan een aanzienlijke hoeveelheid voorwaarden.
Meer informatie over de nieuwe regeling vind je hier.
(bron: energiesamen.nu)
Nu de zoninstallatie in bedrijf is, moet de coöperatie ervoor zorgen dat deze installatie minimaal 15 jaar probleemloos blijft functioneren en dat alle benodigde informatie op de juiste wijze geregistreerd en geadministreerd wordt. Het betreft hier de ledenadministratie, productie van de zonnestroom, de financiële rechten van de deelnemers, etc. Ook moeten de leden op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen, uitbetalingen en minimaal 1 maal per jaar uitgenodigd te worden voor een Algemene Leden Vergadering (ALV).
In deze fase stellen we de (huur)overeenkomsten op voor het dak of de grond, richten we de coöperatie op (indien nog niet aanwezig), etc.
Wat in deze fase vooral belangrijk is, is het werven van deelnemers. Zonder deelnemers heb je immers geen collectief zonnedak of collectieve zonneweide. Hiervoor is goed en juist informatie-/wervingsmateriaal nodig. Potentiële deelnemers willen precies weten waar ze aan mee kunnen doen (waaronder de financiële consequenties). Ook moeten er offertes aangevraagd worden, zodat de definitieve businesscase opgesteld kan worden. Wanneer er voldoende deelnemers ingeschreven hebben en alle zoncertificaten/zonnepanelen ‘verkocht’ zijn, kunnen we het zonnedak of de zonneweide daadwerkelijk realiseren.
De Realisatiefase gaat van start.
“Zonenergie is er in overvloed. Aan ons de taak om deze te gebruiken als één van de belangrijkste duurzame energiebronnen waarvan iedereen kan profiteren.”
Gedreven, nieuwsgierig, verbindend en een organisatietalent.
Ervaring met zonprojecten
Jos is een van de initiatiefnemers en bestuurders van de zoncoöperatie in Oisterwijk. Hier zijn inmiddels drie postcodeprojecten ontwikkeld, nummer 4 en 5 zijn in ontwikkeling. Ook hielp hij in Drimmelen bij de opzet van een energiecoöperatie en de start van de ontwikkeling van het eerste Postcoderoos zonproject.
Relevante achtergrond
Bouwkundig, opleidingskundig en bedrijfskundig opgeleid. Mede-initiatiefnemer en circa acht jaar bestuurder binnen de Energiecoöperatie in Oisterwijk
Contact opnemen met Jos
06 20407317
netwerk@zonnecoachesbrabant.nl
“Iedere Brabander moet zijn eigen energie kunnen opwekken met eigen zonnepanelen; is het niet op zijn eigen huis dan samen met anderen elders.”
Verbindend, analytisch, sociaal en creatieve allrounder.
Ervaring met zonprojecten
Succesvolle afronding Postcoderoosprojecten Energiefabriek Oude Leij en Energiefabriek Spoorpark.
Relevante achtergrond
Bedrijfskundig ingenieur (TU Eindhoven), vrijgevestigde (interim)projectmanager en organisatieadviseur. Twee jaar projectdirecteur van Spinderwind
Contact opnemen met John
06 53384772
netwerk@zonnecoachesbrabant.nl
In deze fase onderzoeken we samen met de initiatiefnemers of de potentiële locatie geschikt is. Vragen die beantwoorden moeten worden zijn onder meer de volgende. Is het dak geschikt (sterkte constructie en zonpotentie)? Wil de eigenaar van het dak of de grond meedoen, zo ja onder welke voorwaarden? Geeft de aansluiting (groot of klein) nog problemen bij de netbeheerder? Is er al een coöperatie waaronder het collectief dak kan vallen of moet deze coöperatie nog opgericht worden en zo ja hoe? Hoe ziet op hoofdlijnen de businesscase van het zonproject eruit voor deze situatie?
Wanneer al deze onderdelen positief bevonden worden, gaan we over naar de Ontwikkelingsfase.
Er zijn nu genoeg inschrijvingen, maar de deelnemers moeten nog wel het geld overmaken voor de aankoop van de zoncertificaten/zonnepanelen waar voor ze ingeschreven hebben. Wanneer het geld binnen is, kan de coöperatie pas verplichtingen aangaan en opdrachten aan installateur en netbeheerder verstrekken. Er dient een stroomcontact afgesloten te worden voor de verkoop van de geproduceerde groene stroom.
Vervolgens moet aan alle overige verplichtingen voldaan worden, zoals melding AFM, aanvraag beschikking bij belasting, ondertekenen huur-/dakovereenkomst, verzekeringen, etc. Als slotstuk wordt de installatie daadwerkelijk aangelegd op het dak of perceel.
Na oplevering is het tijd voor een feestje met alle deelnemers en start de Exploitatie fase.
“Als iedereen zelf alle mogelijke stappen voor energiebesparing en opwekking neemt, wordt de gezamenlijke energietransitie opgave een stuk kleiner.”
Oplossingsgericht, innovatief, sociaal, energiek en altijd doorgaan.
Ervaring met zonprojecten
Zonnedaken op Mondriaan sporthal in Oss, Carnavalsloods in Ravenstein en Boomkweekloods in Maashees.
Relevante achtergrond
HBO Technische bedrijfskunde en post HBO Duurzame energie technieken.
Contact opnemen met Ruud
06 83540233
netwerk@zonnecoachesbrabant.nl
“Doe het goed, doe het groen, doe het zelf. Maak zelf rendement en laat het niet in de zakken vloeien van buitenlandse investeerders.”
Zorgvuldig, duidelijk, toegewijd, resultaatgericht en een doorzetter.
Ervaring met zonprojecten
Relevante achtergrond
Landbouw ingenieur met focus op bio-energie en sinds 2004 werkzaam in de energiesector. Oprichter coöperatie Duurzaam Drimmelen.
Contact opnemen met Richard
06 27224066
netwerk@zonnecoachesbrabant.nl
“Het moet anders, laten we gebruik maken van elkaars kennis en kracht om ons doel te bereiken.”
Analytisch, communicatief, nieuwsgierig en een realist.
Ervaring met zonprojecten
Willem begeleidde diverse zonprojecten waaronder zonnevelden. Bijvoorbeeld zonnepark De Vlaas in Deurne met 18.000 panelen, een combinatie van Postcoderoos en SDE.
Relevante achtergrond
Adviseur Duurzaamheid en Innovatie bij de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie van 2000 tot 2013.
Contact opnemen met Willem
06 20594741
netwerk@zonnecoachesbrabant.nl
“Om onze planeet te redden moeten we zo spoedig mogelijk onze energie verduurzamen”
Analytisch, nieuwsgierig en een doorzetter.
Gerealiseerde zonprojecten
Relevante achtergrond
TU Delft, daarna 30 jaar werkzaam bij Philips in diverse productdivisies in technische, commerciële en managementrollen.
Ad heeft nu zijn eigen adviesbedrijf voor Hi-tech start-ups en is energie-adviseur.
Contact opnemen met Ad
06 51251464
netwerk@zonnecoachesbrabant.nl